We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Hoe begin je met een webcomic?

Begeef je je een beetje op social media, dan zie je vast wel eens een webcomic aan je neus voorbijkomen. Lees je ze wat regelmatiger, dan weet je vast dat de meeste comics een eigen website hebben. Hoe zijn die begonnen? Wat komt daar zoal bij kijken? Zelf lees en teken ik graag webcomics en wil daarom er met jullie wat over delen. Niet getreurd als dat niet helemaal je talent of interesse is, ook voor columns en fotoblogs bevat dit artikel heel handige informatie!

Hoe begin je een webcomic?

1. Publiceer je passie

Het begint allemaal met een idee. Je hebt een passie om iets te schrijven, te tekenen, te fotograferen en te publiceren. Misschien ben je daar al mee bezig en vragen je creaties om een groter publiek. Je merkt het wanneer familie en vrienden je met regelmaat aansporen om je werk wat breder ten toon te spreiden. Je weet dat dat een teken aan de wand is om de stap te zetten naar een grootschaligere aanpak.

Denk aan een platform waar de wereld je werk dagelijks kan zien. Een portfolio dat mensen kunnen volgen en waar je met regelmaat iets nieuws aan kunt toevoegen. Het liefst wil je namelijk, dat geïnteresseerden net zo regelmatig terugkeren als jij nieuw werk publiceert. Zelf heb ik een snelkoppeling naar Sinfest.net, opdat ik hem elke ochtend bij het ontbijt lees. Maar hoe maak jij jouw omgeving hongerig naar jouw talent?

1.1 Zorg voor een solide basis

Wees je ervan bewust dat het sowieso moeilijk is om uit het niets te gaan publiceren. Je eerste fans zijn familie en naaste vrienden: zij volgen je uit loyaliteit. Als je kring fans groter wordt, trek je ook mensen aan die in principe niets met je op hebben. Ze haken gemakkelijker af als je publicatie niet in hun straatje past. Wees dus niet teleurgesteld als je merkt, dat je fanbase buiten de harde kern erg wisselt. Dat hoort erbij.

Hoe begin je een webcomic: zorg voor een solide basis

Toegegeven: in de eerste alinea heb ik een kleine onwaarheid gezet. Natuurlijk begint alles met een idee, maar met alleen een idee is je imperium op het internet wel erg leeg. Een website met drie woorden en één plaatje? Die basis moet veel robuuster zijn voor een goede eerste indruk. Je idee moet al gematerialiseerd zijn tot een aardige stapel werk.

Denk aan vijftig three-panel comics, twintig fotocollages of honderd columns. Dat wil je sowieso achter de hand hebben. Bij de lancering van je website plaats je een aantal issues van je comic tegelijk. Dat geeft je lezers een goede eerste indruk. Ze krijgen zo een idee van je stijl en ze kunnen oordelen of jouw werk hun tijd waard is. Publiceer echter ook niet gelijk alles. Ik zal je vertellen waarom.

1.2 Eigen baas

Als brein achter je webcomic of blog ben je eigen baas. Je bent een zzp’er gedreven door passie. Dat betekent twee dingen:

  • je leven is nauw verweven met je werk;
  • als je passie ontbreekt, komt er geen werk uit je vingers.

Wil je een week op vakantie, dan mogen je publicaties niet stil komen te liggen. Onregelmatigheid kan je fans kosten. Heb dus op zijn minst voor de duur van je vakantie wat klaarliggen en publiceer geautomatiseerd.

Een ander moment waarop je wat achter de hand wil hebben, is wanneer je onverhoopt ziek wordt. Niemand pakt enthousiast potlood of pen ter hand met hevige buikgriep of veertig graden koorts. Ook dan wil je gewoon op ‘publiceren’ kunnen drukken en je werk zichzelf laten managen.

1.3 Een goed verhaal

We hebben het gehad over kwantiteit en continuïteit, maar nog niet over kwaliteit. Daarmee spits ik me met name even toe op webcomics. Aan de basis van je webcomic ligt een degelijke verhaallijn. Hoe je die opbouwt, kun je bijvoorbeeld leren van meester in mythologie Joseph Campbell.

Vervolgens werk je interessante karakters uit, die gedurende het verhaal een ontwikkeling gaan doormaken. Je karakters doen dat op basis van ervaring, persoonlijke voorkeuren, interactie met elkaar en met de wereld om hen heen.

1.4 Plottwist

In de loop der tijd kan de focus van de verhaallijn verschuiven, een protagonist kan een antagonist worden en vice versa. Niet alle karakters hoeven elkaar per se tegen te komen. Als het past, kun je ze wel als cameo in elkaars avonturen laten voorkomen. Karakters hoeven geen oneindig leven te hebben, maar pas op dat je niet het populairste karakter van je feestje zomaar laat verdwijnen. Dat nemen je fans je niet in dank af.

Je kunt tot slot ook nieuwe karakters introduceren als het verhaal daarom vraagt. Ook jij verandert in de loop der tijd, je krijgt misschien andere ideeën over wat je met je publicaties wilt bereiken. Houd je plan flexibel, en durf je lezers te verrassen.

Voor columns of fotoblogs gaat het stuk over karakters natuurlijk niet op, maar het is zeker belangrijk om je eigen verhaallijn in het oog te houden. Houd het interessant door met afstand naar je eigen werk te kijken. Publiceer niet te lang over één onderwerp, ook al houdt het jou waanzinnig bezig. Schrijf en klik gerust alles van je af, maar publiceer met beleid.

2. Een plek op het web

Begin met publiceren op een platform dat bij je portemonnee en je ambities past. Denk aan een image sharing-platform, een webcomic community of een eigen website.

2.1 Image sharing-platform

Op een platform voor image sharing kun je je eerste hersenspinsels eens de wijde wereld in sturen. Zie hoeveel likes en shares je krijgt, maar kijk ook naar de inhoudelijke reacties. Vinden lezers je schrijf- en tekenstijl leuk of kun je nog iets verbeteren? Ga niet in discussie, maar neem de feedback ter harte, want het verbetert je kansen om te overleven in de grote massa. Je bent lang niet de enige die dit idee heeft opgevat.

Hoe begin je een webcomic: het gebruik van een image sharing-platform

2.2 Webcomic community

Dat zie je wel als je een stek bemachtigt op een webcomic community. Er zijn er een aantal met wisselende doelgroep en reputatie, dus ik laat het achterwege om er hier wat te noemen. Zie zelf wat bij jouw publicaties past. Kijk niet in welke community je het beste opgaat in de massa, maar waar je het best op een goede manier opvalt.

Op zo’n community site heb je het met publiek natuurlijk goed bekeken: 99% van de bezoekers gaat erheen, omdat ze interesse hebben in webcomics. Maar wil je dat ze juist jouw comic lezen, dan moet je wel opvallen. Je wordt omringd door artwork van allerlei kwaliteit. Reageer op andermans werk en maak actief deel uit van de community. De ene hand wast de andere. Misschien word je na enige tijd gepromoot op de voorpagina. Dat is dan je kans om meer volgers te vergaren.

Op zo’n community site heb je wel te stellen met een lang webadres, een vaste layout en reclamebanners waar je geen invloed op hebt. Banners zijn wel een manier om inkomen te genereren uit je talent, maar liever heb je de keus in wat er rond jouw comics geplaatst wordt. Op een gegeven moment ruik je succes. Dan is het goed om je eigen website te beginnen. Let op: met succes bedoel ik geen nog geen geld. Het is een gegeven dat webcomics de eerste tien jaar meer geld kosten, dan dat ze wat opleveren.

2.3 Een eigen website

Op een plan voor je eigen website kun je gerust een paar weken puzzelen. Vergeet ondertussen niet rustig door te gaan met publiceren! Worden je plannen concreet, dan kun je natuurlijk wat teasers en hints in je werk stoppen om de nieuwsgierigheid van je lezers te prikkelen.

Denk bij het kiezen voor een eigen website aan het volgende. Is de naam van je comic in orde? Is die domeinnaam nog vrij? Zo niet, dan kun je dan een gerelateerde naam vinden, of een leuke woordspeling. Is je webcomic in het Nederlands, Engels of een andere taal? En sluit de extensie, zoals .NL of .COM, daar bij aan?

2.4 Meer bijzondere domeinnamen

Geen geluk met het vinden van een vrij domein? Kies dan voor een meer bijzondere extensie. Zo kun je bij Antagonist elke willekeurige domeinnaam laten eindigen op bijvoorbeeld .INK, .GRAPHICS, .WORKS of .LAND.

Hoe begin je een webcomic: het kiezen van een geschikte domeinnaamEn heb je een bepaalde extensie op het oog, maar bieden wij hem niet? Dan loont het om het even bij onze toppers van Support te vragen. Bonus: we geven we tijdelijk 30% korting op domeinen met zo’n aparte extensie.

2.5 Denk aan opslagruimte

Als je webcomics of foto’s gaat plaatsen, dan is één ding duidelijk: je moet beschikking hebben over voldoende ruimte. Voor bijvoorbeeld columns heb je veel minder ruimte nodig, omdat dat allemaal platte tekst is. Foto’s en comics vragen meer ruimte, maar als je daar handig mee omspringt, hoeft dat geen grote aanslag te zijn op je budget.

Hier volgen enkele tips om optimaal gebruik te maken van je hostingpakket:

  • full colour comics kun je het best als jpeg opslaan en een beetje comprimeren;
  • kleine zwart-wit comics kunnen zelfs nog profiteren van gif – ja echt! Probeer het uit met een serie van twintig stuks en vergelijk ze met dezelfde serie in jpeg of png;
  • handgetekend werk publiceer je in 72 dpi, maar scan je in op 300 dpi. Werk digitaal alleen nog contrast en kleine foutjes bij;
  • bewaar je werk op 300 dpi voor het geval je in de toekomst aan drukwerk begint, en op 600 dpi voor die platen, waar je nog wel eens een litho van wil laten drukken.

TIP!
Zorg ervoor dat je je werk altijd in origineel formaat maakt en ook bewaart. Dat hoeft niet op je website. Het mag op lokale opslag, op een NAS of gewoon op papier in de kast. Afbeeldingen die je te klein hebt gedigitaliseerd, kun je niet kraakhelder opschalen. Overtekenen kost je uren aan werk.

2.6 Het opzetten van je website

Zodra je je domeinnaam en hosting rond hebt, kun je een website gaan opzetten. Je hoeft geen technisch wonder te zijn om iets aardigs online te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld WordPress installeren met het thema ComicPress. En lukt het je niet alleen, vraag dan iemand om je gezellig een middagje te helpen.

Verder zijn er aparte contentmanagementsystemen voor webcomics, zoals Grawlix of Ptyxis. Reken erop dat je iets meer technische kennis nodig hebt, maar je wordt niet opgezadeld met allerlei functionaliteit die je niet gebruikt. Ook is zo’n site minder gauw het doelwit voor grootschalige aanvallen van hackers.

TIP!
Ik raad je af om zelf een publicatiesysteem te gaan bouwen. Als webcomics, schrijven of fotograferen je talent is, houd daar dan de focus op. Vroeg of laat gaat de techniek je creativiteit in de weg staan en dan ligt je webcomic stof te verzamelen!

Bij Antagonist heb je het zowel met WordPress als met specifieke cms’en goed voor elkaar. We zijn supergoed beveiligd tegen aanvallen en hebben onze backups piekfijn in orde. Zoals ik al eerder schreef, moet je altijd een goede backup van je werk bewaren, maar als er online iets kwijtraakt, kunnen we het vliegensvlug terugzetten.

Mocht je dan toch nog met vragen zitten, dan kan ons supportteam je snel van dienst zijn — tegenwoordig ook ‘s avonds en in het weekend! Weer een zorg minder, en dus meer tijd om je potlood of pen ter hand te nemen.

3. Promoot je webcomic

Buiten je website om is het belangrijk om je comic te promoten. Ga naar je lokale stripwinkel en vraag of je daar kaartjes of flyers mag achterlaten. Viltjes of een mooi gedrukte poster doen het ook goed. En vergeet niet te promoten op social media, zoals Facebook, Instagram of Twitter! De webcomic Semi Co-op publiceert en promoot bijvoorbeeld steevast op maandag. Regelmaat werkt.

Laat niet te snel merchandise maken. Dat kost je meer geld dan dat het je oplevert. In het begin heeft niemand interesse in een t-shirt met jouw stripheld, laat staan in knuffelbeesten van monsters die in je comics pas net om de hoek zijn komen kijken. Wacht ermee tot fans erom gaan vragen.

Zoek het groter op en bezoek internationale stripbeurzen en comic cons. Zeg je baan niet op, want webcomics en blogs zijn geen vetpot. Bedenk je, dat er in je leven niet altijd ruimte zal blijven voor je webcomic. Er kunnen leuke dingen op je pad komen, zoals een partner, een gezinsleven, maar ook tegenslag: een lange tijd zonder internet of een langdurige blessure.

In de eerste vijf tot tien jaar zal je webcomic waarschijnlijk ook gewoon geen hoogvlieger zijn. Maar volhouden loont en Antagonist kan je bij je plek online prima helpen. Dus ben je na het lezen van dit alles niet minder gemotiveerd, start dan vandaag nog!

Webhosting + Domeinnaam + Gratis SSL →

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Heidi Ulrich
Heidi Ulrich

Heidi heeft een achtergrond in user interface design en marketing automation. Ze is als developer werkzaam bij Antagonist. Haar passie ligt bij programmeren en het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke software.

Artikelen: 5

2 reacties

  1. Het theme ComicPress en de bijbehorende Comic Easel plugin worden niet meer bijgehouden. Maar na wat zoekwerk heb ik een ander comic theme met bijbehorende plugin gevonden. Deze heet Toocheke en is te vinden via toocheke.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100