Optimaliseren kun je leren: snellere laadtijden voor je WordPress-website!

WordPress is het meestgebruikte CMS ter wereld. Aan de basis van dit succes ligt de mogelijkheid om je WordPress-website uit te breiden met plugins. Is dat echter wel altijd zo verstandig? Hebben die plugins geen impact op de snelheid? En hoe optimaliseer ik mijn website, zodat die zo snel mogelijk wordt? Lees hier alles over website-optimalisatie!

Optimaliseren kun je leren: snellere laadtijden voor je WordPress-website dankzij website-optimalisatie!

WordPress-plugins: de keuze is reuze

Door het grote aanbod van verschillende soorten plugins is vaak alleen je fantasie de beperkende factor als je aan de slag gaat met WordPress. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of je kunt wel een plugin vinden waarmee het kan. Zo heb je plugins voor knoppen waarmee je bezoekers je artikelen eenvoudig op sociale media kunnen delen, fotogalerijen, formulieren, evenementenkalenders en zelfs voor complete webshops. Voor je het weet, heb je tientallen plugins geïnstalleerd.

De impact van plugins op je websitesnelheid

Het ‘probleem’ van al deze plugins is dat je WordPress-website traag zal worden, zelfs als je de meest professionele webhosting hebt afgenomen. Een trage website is op de eerste plaats natuurlijk storend voor je bezoekers. Als het laden van de pagina’s te lang duurt, dan is de kans groot dat je eerder zult afhaken, terug naar Google gaat en daar verder zoekt.

De lange laadtijden van je website zijn niet alleen storend voor je bezoekers, het is ook slecht voor je ranking in Google. Google wil gebruikers van hun zoekmachine namelijk de best mogelijke ervaring bieden en geeft daarom websites die snel laden een streepje voor. Om deze reden wordt er tegenwoordig veel aan WordPress SEO gedaan, waarbij de laadtijd van de websites ook wordt aangepakt.

Door de laadtijden te optimaliseren, krijg je een voorsprong op de concurrenten die daar geen aandacht aan besteden of er niet de kennis voor in huis hebben. En alles wijst erop dat de laadtijd van websites een steeds belangrijkere ranking factor voor Google zal worden. Reden genoeg om je WordPress-website met website-optimalisatie sneller te maken dus!

Hoe maak je jouw WordPress-website snel?

WordPress zal door het veelvuldig gebruik van plugins voornamelijk trager worden. Dit heeft te maken met de manier waarop WordPress werkt. Iedere keer als er een pagina wordt opgevraagd, dan worden er uit de MySQL-database gegevens opgevraagd en (in PHP) uitgerekend hoe deze pagina eruit moet komen te zien.

De uitkomst van deze berekeningen is een HTML-pagina die naar de browser van je websitebezoeker wordt gestuurd. Het maken van deze berekeningen kost tijd, meestal drie tot vijf seconden. Hoe meer plugins je hebt, hoe meer er in PHP berekend moet worden en dus hoe trager je website zal worden.

Omdat iedere bezoeker toch dezelfde pagina te zien zal krijgen, is het maken van alle berekeningen niet echt nodig. Het is dan handiger om de berekeningen éénmaal te maken en de uitkomsten te bewaren. Dit kan je doen met een cachingplugin. Aan de andere kant kunnen plugins je dus ook helpen om je website snel te maken 😉

Cachingplugins

Met een cachingplugin worden de uitkomsten van de berekeningen die in PHP zijn gemaakt als statische HTML-pagina klaargezet. Als iemand een pagina opvraagt, dan wordt een statische HTML pagina vertoond uit het cache geheugen. Er hoeven dan geen berekeningen meer in PHP gemaakt te worden. Dit gebeurt pas weer als er iets aan de pagina is aangepast. Een webpagina die uit de cache komt, kan onder goede omstandigheden binnen anderhalve seconde op het scherm van de bezoeker staan.

WP Super Cache

Als je weinig technische kennis hebt, dan kun je het beste gebruikmaken van WP Super Cache. Deze plugin is vrij eenvoudig in te stellen en levert een goede verbetering in laadtijden op.

Tip!
Maak altijd eerst een backup van je WordPress-installatie, voordat je een cachingplugin installeert en gaat zitten ‘tweaken’ met de instellingen. Heb je een Slim-, Plus- of Pro-pakket? Dan geen zorgen, daar maken wij al backups voor je 🙂

Om WP Super Cache te gaan gebruiken, ga je eerst naar je WordPress-dashboard. Vervolgens kies je ‘Plugins’ > ‘Nieuwe plugin’. In het zoekvenster tik je vervolgens ‘WP Super Cache’ in. Klik op ‘Nu installeren’ en activeer de plugin.

Het instellen van de plugin gaat daarna als volgt:

 • Ga naar het tabblad ‘Easy’ en vink de optie ‘Caching On’ aan.

Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van WP Super Cache

 • Ga naar het tabblad ‘Advanced’ en vink de opties aan die ook op de afbeelding hieronder zijn aangevinkt.

Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van WP Super Cache

 • Klik op ‘Update Status’ en klik vervolgens op ‘Update Mod_Rewrite Rules’. Zorg ervoor dat de opties te zien op de afbeelding hieronder niet zijn aangevinkt.

Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van WP Super Cache

 • Maak onder ‘Expiry Time & Garbage Collection’ de volgende keuzes:

Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van WP Super Cache

 • Gaan naar het tabblad ‘Contents’ en klik op de knop ‘Delete Cache’. Laat ‘Preload’, ‘Plugins’ en ‘Debug’ staan zoals ze staan.
 • That’s it! Je pagina’s worden nu gecachet en je website zal een stuk sneller zijn geworden.

W3 Total Cache

Ga je voor het maximaal haarbare? Dan kun je kiezen voor een cachingplugin waarbij je meer mogelijkheden hebt om zelf dingen in te stellen. W3 Total Cache is een gratis plugin waarbij je heel veel naar eigen hand kunt zetten.

Als je een grote website hebt, met meer dan bijvoorbeeld 1000 pagina’s, of als je content hebt die vaak wisselt, dan is W3 Total Cache een betere optie dan WP Super Cache. Het instellen van deze plugin is wel wat technischer dan WP Super Cache.

Als je de W3 Total Cache plugin wilt gaan gebruiken, verwijder dan eerst WP Super Cache of andere cachingplugins die je hebt geïnstalleerd. Je wilt namelijk niet dat het met elkaar gaat conflicteren.

Om de W3 Total Cache plugin te gaan gebruiken, ga je naar je WordPress-dashboard. Vervolgens kies je ‘Plugins’ > ‘Nieuwe plugin’. In het zoekvenster tik je vervolgens ‘W3 Total Cache’ in. Klik op ‘Nu installeren’ en activeer de plugin.

Het instellen van W3 Total Cache

Er zijn natuurlijk heel veel manieren om de W3 Total Cache plugin helemaal naar jouw specifieke wensen en eisen in te stellen. We zullen je hier een basisinstelling voor de W3 Total Cache-plugin geven, zodat je er direct mee aan de slag kunt.

 • Ga naar ‘Performance’ > ‘General’ en vink aan wat in onderstaande afbeelding is aangegeven.

Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van W3 Total Cache

 • Ga naar ‘Page Cache’ en zorg dat daar de onderstaande instellingen zijn aangevinkt.

 • Klik nu op het tabblad ‘Database Cache’ en controleer of de instellingen te zien op de onderstaande afbeelding zijn aangevinkt.

Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van W3 Total Cache

 • Als je dit allemaal hebt ingesteld, dat heb je de meest gebruikelijke basisinstellingen. Klik vervolgens op ‘Save all settings’.
 • Nadat je veranderingen hebt aangebracht, klik je op ‘Preview’ om te controleren of je alles goed hebt gekozen.
 • Vervolgens klik je op ‘Deploy’, vanaf dat moment worden je veranderingen doorgevoerd.
 • Ga naar het tabblad ‘Minify’. Als het goed is, staat W3 Total Cache standaard al goed ingesteld. Let op: als je een CDN gebruikt, dan laat je ‘Automatically upload modified files’ uit staan. Als je geen CDN gebruikt, dan mag je dit ook aanzetten.

Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van W3 Total Cache

 • Ga naar het tabblad ‘Database Cache’ en vink de optie ‘Don’t cache queries for logged in users’ aan.

Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van W3 Total Cache

 • Klik op het tabblad ‘Browser Cache’ en neem de onderstaande instellingen over.

Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van W3 Total Cache

 • Ga ten slotte naar het tabblad ‘Extensions’ en selecteer de extensies die je gebruikt.

Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van W3 Total Cache

 • Klaar, je hebt nu W3 Total Cache ingesteld!

WP Rocket

Heb je een WordPress-website die je zakelijk inzet? Dan wil je wellicht het beste van het beste hebben. WP Rocket staat bekend als plugin die je de snelste laadtijden kan geven. WP Rocket is gebruikersvriendelijk en je als je vragen of problemen hebt, dan kun je terugvallen op de technische ondersteuning die erbij wordt gegeven. WP Rocket is wel een betaalde plugin. Voor het installeren en instellen van WP Rocket vind je hier uitgebreide documentatie.

De bestandsgrootte van afbeeldingen

De bestandsgrootte van afbeeldingen hebben ook het nodige effect op de laadtijd van je website. Zeker voor mensen die je website met hun telefoon bezoeken, kan dit storend zijn. Als je onderweg bent, dan is je verbinding vaak wat trager. Als je dan meerdere afbeeldingen op één pagina hebt staan, dan kan het lang duren voordat deze pagina is geladen.

Aan de andere kant wil je graag scherpe en duidelijk afbeeldingen op je website hebben staan, omdat dit aantrekkelijk is voor je bezoekers. Je zult daarom je afbeeldingen moeten comprimeren zonder dat ze minder scherp worden en kwaliteit verliezen. Als je de afbeeldingen die al op je site staan wilt gaan comprimeren, dan kun je gebruik maken van een plugin die dit voor je doet.

WP Smush

WP Smush is een plugin die in bulk je afbeeldingen kan comprimeren. Met deze plugin kun je dat met één muisklik voor 50 afbeeldingen per keer doen. Heb je erg veel afbeeldingen op je website staan, dan kun je overwegen om voor de betaalde versie te kiezen. Daarmee kun je in één keer gelijk al je afbeeldingen comprimeren.

Lazy Load

Als je op je pagina’s meerdere afbeeldingen hebt, dan kun je gebruikmaken van Lazy Load. Deze plugin zorgt ervoor dat afbeeldingen pas geladen worden, zodra deze voor de gebruiker zichtbaar worden (bijvoorbeeld bij het naar beneden scrollen). Het kan soms ook problemen met de weergave opleveren, dus test het eerst goed. Maak je overigens gebruik van het eerder genoemde WP Rocket, dan hoef je deze plugin niet te installeren. Die mogelijkheid is namelijk al binnen WP Rocket beschikbaar.

Het testen van je laadtijden

Als je de laadtijden van je WordPress-site gaat verbeteren, dan wil je natuurlijk kunnen meten wat de verbeteringen zijn. Voordat je begint, kun je daarom de snelheid je website meten met deze tool van Pingdom. Vul je domeinnaam in en kies ervoor om te testen vanuit Stockholm, Zweden. Je krijgt dan te zien wat de laadtijd van je website is.

Nadat je bovenstaande optimalisatie tips hebt uitgevoerd, zou je een behoorlijke verbetering van deze laadtijd moeten zien. Hoeveel je website sneller zal worden met bovengenoemde plugins is niet te voorspellen, omdat je snelheid van veel factoren afhankelijk is.

Een andere handige tool is Google PageSpeed Insights. Deze tool kent een waarde toe aan het laden van je website, waarbij 100 de hoogst haalbare score is. Het handige van deze tool is dat je feedback krijgt: het laat je zien op welke punten je je website nog kunt verbeteren om de gebruikerservaring te verbeteren.

Website-optimalisatie: het hoeft niet perfect

Het advies is overigens om je niet te gaan focussen op een score van 100. Dit is bijna niet te doen, een score hoger dan 95 is al moeilijk genoeg en zal je al veel tijd aan optimaliseren en uitproberen kosten.

Streef naar een score hoger dan 80, dan zit je goed. Je website zal dan vlot laden zodat je bezoekers zonder frustraties op je website kunnen navigeren. Bovendien zal je website dan sneller zijn dan het grootste deel van de websites op het internet, waardoor je in Google een streepje voor op de rest zult hebben.

Tot slot

Heb je zelf nog handige plugins om je website sneller te maken ontdekt? Of heb je nog een goede tip voor website-optimalisatie? Deel deze dan met anderen hieronder in de comments!

Wil je ook aan de slag met WordPress, maar heb je nog geen hostingpakket? Bij ons krijg je gegarandeerde rekenkracht voor je website! Twijfel niet langer.

Bestel je webhostingpakket →

Dit artikel is door Jonathan Scholten geschreven en aangedragen, oprichter van sharketing.nl. Bedankt voor deze bijdrage!

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel Deel Deel Deel