We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Van oud naar nieuw: hoe verander ik de domeinnaam van mijn WordPress-website?

Je bent al een tijdje aan de slag met je WordPress-website. Alles gaat goed, de woorden voor je blogartikelen vloeien uit de spreekwoordelijke pen. Ineens krijg je een ingeving: “Hmm, deze domeinnaam sluit veel beter aan bij mijn website!” Gelijk schieten er vragen door je hoofd: “Is het domein nog vrij, hoe kan ik de domeinnaam veranderen en hoe kan ik het dan als hoofddomein voor mijn website instellen?”

Van oud naar nieuw: hoe verander ik de domeinnaam van mijn WordPress-website?

Het is meer dan begrijpelijk dat je met vragen zit op het moment dat je de domeinnaam voor je website wenst aan te passen. Graag leg ik daarom uit hoe je in zulke situaties het beste kunt handelen. Laten we beginnen met waarom je überhaupt van adres zou willen wisselen.

  • Je bedrijfsnaam is veranderd, waardoor je domein niet meer aansluit.
  • Je huidige adres dekt niet meer de lading waar je website over gaat.
  • Je wilt het bestaande hostingpakket gebruiken voor een andere website.

Je weet nu zeker dat je een nieuwe domeinnaam wilt. Wat zijn dan de stappen die je moet nemen om het te wijzigen? In grote lijnen ziet dit proces zo uit.

Ik zal nu nader op de hierboven genoemde drie stappen ingaan. Klaar om het hoofddomein van je website te wijzigen? Goed, aan de slag!

Heb je een WordPress Multsite?
De stappen in dit blog zijn niet geschikt voor het doorvoeren van een domeinnaamwijziging binnen een WordPress Multisite.

Stap 1: de nieuwe domeinnaam bestellen

Je hebt even zitten denken en weet nu wat je nieuwe domeinnaam moet worden. De eerste stap is om dan het nieuwe domein te registreren.

  • Log in op Mijn Antagonist en klik in het menu op ‘Bestellen’.
  • Voer de gewenste domeinnaam in en kijk of die vrij is.
  • Voeg het domein toe aan je winkelwagentje en ga door.
  • Kies voor de optie ‘Bestel alleen de domeinen’ en dan voor ‘Alias voor bestaand pakket’.
  • Selecteer het pakket waar het domein aan moet worden gekoppeld en rond de bestelling af.

Wat er nu gebeurt, is dat de domeinnaam wordt geregistreerd en als alias aan je pakket wordt gekoppeld. Dit wil zeggen dat het adres naar dezelfde website gaat verwijzen als het huidige ingestelde hoofddomein op dat pakket.

Waar vind je aliasdomeinen?
Domeinen die als alias zijn ingesteld, vind je in DirectAdmin terug in het menu onder ‘Accountbeheer’ en dan bij ‘Pointers en aliassen’.

Stap 2: het hoofddomein wijzigen in DirectAdmin

De nieuwe domeinnaam is nu vastgelegd en aan je bestaande hostingpakket gekoppeld. De volgende stap is om dan het nieuwe domein in te stellen als hoofddomein van je pakket.

  • Log in op DirectAdmin van je webhostingpakket.
  • Ga in het menu naar ‘Accountbeheer’ en klik op ‘Pointers en Aliassen’.
  • Zet een vinkje naast het domein dat je als hoofddomein wilt instellen en klik op Verwijderen. Het nieuwe domein is nu geen alias meer.
  • Ga nu in het menu naar ‘Accountbeheer’ → ‘Domeinbeheer’ en klik rechts bovenaan op de knop ‘Domeinnaam wijzigen’.
  • Kies bij ‘Huidig domein’ je huidige hoofddomein en vul bij ‘Nieuw domein’ het nieuwe hoofddomein in (het domein dat je zojuist nog een alias was).
  • Klik ten slotte op ‘Hernoem’. Het hoofddomein van je webhostingpakket wordt nu aangepast naar het nieuwe domein.

2.1 Alias of pointer?

Het is nu goed om te beslissen of je het voorgaande hoofddomein nog aan je pakket wilt hebben gekoppeld. Met andere woorden, wil je het oude domein ook nog naar je website laten verwijzen?

Je domeinnaam veranderen: het verschil tussen een alias en een pointer

Wil je dat graag, dan moet je de overweging maken of het oude domein een alias of pointer moet zijn. Bij een pointer verandert het ingevoerde domein naar het hoofddomein. Stel dat je in de adresbalk ‘oude-domeinnaam.nl’ invoert, dan verandert dit dus daar naar ‘nieuwe-domeinnaam.nl’ als je de website bezoekt.

Bij een alias is het zo dat het domein niet verandert naar het hoofddomein. Als je dan ‘oude-domeinnaam.nl’ invoert, dan blijft dat domein in de adresbalk staan als je de website bezoekt. Wel zie je dan dezelfde website die ook via ‘nieuwe-domeinnaam.nl’ te bereiken is.

Hoeft het vorige domein niet meer naar je website te verwijzen?
Je hoeft dan de stap uit de alinea hieronder niet uit te voeren. Enkel het nieuwe domein verwijst dan naar je website op je hostingpakket.

Heb je een keuze gemaakt, dan kun je verder met de volgende stappen. Ga in het menu naar ‘Accountbeheer’ en dan naar ‘Pointers en Aliassen’. Klik nu op ‘Pointer toevoegen’ en vul bij ‘Brondomein’ je oude domeinnaam in. Wil je dat het pointer wordt, dan haal je vinkje bij ‘Als alias aanmaken’ weg. Anders laat je die staan. Klik ten slotte op ‘Aanmaken’.

Stap 3: je domeinnaam veranderen binnen je website

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je een WordPress-website hebt. Voor een WordPress-website is het niet voldoende om enkel de eerste twee stappen die hier worden genoemd uit te voeren. Dit komt, omdat het oude hoofddomein nog zit verweven in de database van je WordPress-website. Je dient er dus voor te zorgen dat jouw WordPress-installatie ‘weet’ dat het hoofddomein is aangepast.

3.1 Het achterhalen van je databasegegevens

Er zijn verschillende manieren voor om het domein in je database aan te passen. In dit geval kies ik voor de methode om het via phpMyAdmin met een query rechtstreeks in de database aan te passen. Om op phpMyAdmin in te kunnen loggen, moet je eerst weten wat je databasegegevens zijn.

  • Log in op DirectAdmin van je hostingpakket.
  • Ga in het menu naar ‘Systeeminfo en bestanden’ → ‘Bestandsbeheer’.
  • Blader naar de map met de naam ‘public_html’.
  • Zoek het bestand ‘wp-config.php’ en open het met ‘Bestand bewerken’.

Dit is het bestand waar je de gegevens van je WordPress-database ziet staan. De volgende gegevens uit dat bestand zijn relevant. Wat achter ‘DB_USER’ tussen haakjes staat, is je gebruikersnaam voor phpMyAdmin. Wat achter ‘DB_PASSWORD’ tussen haakjes staat, is het bijbehorende wachtwoord.

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'deb12345_wp1');
/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'het-database-wachtwoord-hier');

3.2 Inloggen op phpMyAdmin

Nu je de inloggegevens van je database weet, is de volgende stap om in te loggen op phpMyAdmin. Dat gaat als volgt.

  • Ga in DirectAdmin naar ‘Geavanceerde functies’ (of ‘Extra functies’) → ‘phpMyAdmin’. Het inlogvenster van phpMyAdmin opent zich nu.
  • Log in met de gegevens die je in wp-config.php hebt gevonden. In dit voorbeeld log ik dus in met de gebruikersnaam ‘deb12345_wp1’ (zonder haakjes) en het wachtwoord dat achter ‘DB_PASSWORD’ staat (wederom zonder haakjes).

3.3 Het uitvoeren van de query

Nadat je bent ingelogd, klik je links bovenaan op de naam van je database. Daardoor zie je rechts in het scherm nu de tabellen die de database bevat. Klik op ‘SQL’, zodat je een venster ziet waar je een opdracht kunt uitvoeren – een zogeheten ‘query’. Kopieer de onderstaande regels en plak ze in dat veld.

UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, 'https://www.oud-domein.nl', 'https://www.nieuw-domein.nl') WHERE option_name = 'home' OR option_name = 'siteurl';
UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, 'https://www.oud-domein.nl','https://www.nieuw-domein.nl');
UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, 'https://www.oud-domein.nl', 'https://www.nieuw-domein.nl');
UPDATE wp_postmeta SET meta_value = replace(meta_value,'https://www.oud-domein.nl','https://www.nieuw-domein.nl');

Voordat je de query uitvoert, is het belangrijk dat je een aantal wijzigingen maakt in de regels die je hebt gekopiëerd.

  • Vervang overal waar ‘oud-domein.nl’ staat met je oude hoofddomein.
  • Vervang overal waar ‘nieuw-domein.nl’ staat met je nieuwe domeinnaam.
Je domeinnaam veranderen: het uitvoeren van de query via phpMyAdmin

Klik vervolgens op ‘Start’ om deze query te starten. Je oude domeinnaam wordt binnen je database nu aangepast naar het nieuwe domein. Persoonlijk controleer ik altijd voor de zekerheid nog even of in de wp_options-tabel bij de volgende waarden het domein correct is aangepast naar het nieuwe domein: siteurl, home en upload_path. Dat was de laatste stap. Het domein is daardoor nu ook binnen je WordPress-applicatie aangepast!

Staat je WordPress-website ook in Installatron?
Controleer ook of daar de domeinnaam is aangepast. Dit kun je zien door op de applicatie in Installatron te klikken en naar het tabje ‘Geavanceerd’ te gaan. Corrigeer de domeinnaam bij ‘Locatie-URL’ waar nodig en klik op ‘Alles opslaan’ onderaan om de wijzigingen op te slaan.

Succes met je nieuwe domein!

Er zijn meer methodes om een domein binnen je WordPress-website aan te passen. Het kan ook met een plugin of op één van de manieren die WordPress zelf toelicht. Heb je aanvullende tips of geef je de voorkeur aan een andere methode, laat het ons dan gerust weten!

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Elmar Besselink
Elmar Besselink

Elmar ondersteunt Antagonist op het gebied van marketing en communicatie. Bedenkt graag structurele verbeteringen en is geïnteresseerd in alles wat met taal en technologie te maken heeft.

Artikelen: 30

11 reacties

  1. Hi, er mist een belangrijke tussenstap onder stap 2.

    – Ga nu in het menu naar ‘Accountbeheer’ en dan naar ‘Domeinbeheer’.

    [Hier moet ook staan: Klik op DOMEINNAAM WIJZIGEN]

    – Kies bij ‘Huidig domein’ je huidige hoofddomein en vul bij ‘Nieuw domein’ het nieuwe hoofddomein in (het domein dat je zojuist nog een alias was).

  2. Mijn vrouw wil de domeinnaam van haar wordpress website aanpassen. Van een .nl naar een .com. Ze heeft de .com al als verwijsadres.
    Biedt Antagonist het verder in orde brengen van de domeinnaam aanpassing ook als betaalde dienst aan, of moet je het echt zelf doen?

  3. Hoi,
    Bij de laatste stap kan de url bij installatron niet gewijzigd worden. De velden zitten op slot. Ik zie nu de volgende foutmelding;

    Error: Website not found. If the website was recently renamed or moved please edit the install to save the new location (Geavanceerd tab).

    • Hi Frans, in dat geval kun je het beste even een e-mail naar Support sturen. Handig is wanneer je daarin benoemt om welke domeinaam het precies gaat. Ook een screenshot van de velden in Installatron is nuttig. We kijken dan graag gericht met je mee!

  4. Ik denk erover het domein van mijn WordPress-site te veranderen, maar wat ik wil is dat elke pagina op het oude domein met een 301 doorverwijst naar dezelfde pagina op het nieuwe domein. Dus: ouddomein.nl/50-lekkerste-recepten-met-reuzel/ > nieuwdomein.nl/50-lekkerste-recepten-met-reuzel/ etc.

    Is dat wat een pointer in DirectAdmin doet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100