We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

10 handige WordPress-functies die je nog niet kende!

Een tijdje geleden schreef ik een handig stappenplan over hoe je snel en eenvoudig een website maakt met het superpopulaire WordPress, inclusief een basisuitleg over thema’s en plugins. In dit artikel wil ik graag ietsje dieper ingaan op WordPress-functies die je goed van pas kunnen komen.

10 handige WordPress-functies die je nog niet kende!

WordPress wordt geleverd met een aantal krachtige en handige functies. Daarnaast is het continu in beweging, vanwege de populariteit eromheen. Zodoende blijft het uitbreiden en komen er steeds nieuwe functies bij.

Echter, een aantal van deze functies krijgt niet de aandacht die ze verdienen en blijven daardoor enigszins verborgen. Daarom laat ik ze je in dit artikel zien. Het zijn, naar mijn mening, de 10 best verborgen WordPress-functies die je waarschijnlijk nog niet kende.

1. Shortcuts en sneltoetsen om sneller te schrijven

De meeste WordPress-gebruikers zullen meer tijd besteden aan het schrijven van goede content, dan aan iets anders op hun website. Dat is de reden, waarom WordPress-ontwikkelaars altijd proberen om de functies hiervoor te verbeteren.

10 handige WordPress-functies die je nog niet kende: sneltoetsen en shortcuts in WordPress

WordPress komt standaard met een hele reeks van sneltoetsen die je kunt gebruiken om sneller te schrijven. Afgezien van deze snelkoppelingen kun je ook shortcuts voor Markdown gebruiken die de opmaak van je bericht daarop aanpassen. Je hoeft enkel de ‘formatting shortcuts’ te gebruiken en WordPress zal het automatisch omzetten naar HTML.

Enkele voorbeelden:

  • met behulp van * of – start je een ongeordende lijst;
  • 1. of 1) start een geordende lijst;
  • # zal veranderen in h1, ## in h2, ### in h3, enzovoort;
  • > zal veranderen in een blockquote.

Check de hele lijst met sneltoetsen en shortcuts. Ook kun je de sneltoetsen en formatting shortcuts uitschakelen, als je dat graag wilt.

2. Embedded links, video, en multimedia

WordPress ‘embed’ automatisch de inhoud van enkele van de meest populaire websites, zoals YouTube, Twitter en Instagram in je bericht. Het enige wat je hoeft te doen, is de URL van één van de ondersteunde websites in je artikel te plakken en WordPress ‘embed’ deze dan automatisch voor je.

10 handige WordPress-functies die je nog niet kende: websites embedden in WordPress

Sinds WordPress 4.4 zijn alle WordPress-websites zelf ‘oEmbed service providers’ geworden. Dit betekent dat je een URL kunt plakken in een WordPress-website en dat deze automatisch met de bijbehorende (meta)informatie wordt ingesloten. WordPress heeft zelf tevens meer informatie en voorbeelden over websites die je eenvoudig kunt ‘embedden’.

3. Scherminstellingen aanpassen

Wellicht heb je gemerkt dat de knop ‘Scherminstellingen’ op een aantal pagina’s in het admin-gedeelte van WordPress terugkomt. Deze knop kun je gebruiken om onderdelen van de user interface aan- en uit te vinken. Zo kun je eenvoudig de werkomgeving van de back-end van je WordPress-website aanpassen, bijvoorbeeld voor het schrijven van een artikel.

10 handige WordPress-functies die je nog niet kende: scherminstellingen aanpassen in WordPress

Veel beginnende WordPress-gebruikers zijn zich niet bewust van deze functie. Hiermee kun je dus verschillende onderdelen op de pagina zichtbaar maken of verbergen.

4. Dashboard aanpassen

Standaard word je doorgestuurd naar het dashboard, zodra je inlogt op de back-end van je WordPress-website. Hier vind je een overzicht met een aantal handige snelkoppelingen die informatie geven of je verwijzen naar de verschillende onderdelen binnen de back-end van WordPress.

10 handige WordPress-functies die je nog niet kende: dashboard aanpassen in WordPress

Het dashboard is onderverdeeld in verschillende vakken, ‘dashboard widgets’ genaamd. Ook hier kun je op de knop ‘Scherminstellingen’ klikken om deze vakken te laten zien of te verbergen. Daarnaast kun je ze indelen door ze te verslepen en neerzetten waar je wilt. Dat is handig, want er zijn diverse plugins die de mogelijkheid hebben om je zo beknopt hun informatie te presenteren. Zo kun je een dashboard creëren, waarmee je alle statistieken en gewenste informatie in één handig overzicht tot je beschikking hebt.

5. Toegankelijkheidsmodus voor widgets

Het slepen en neerzetten van widgets, in bijvoorbeeld de sidebar van je WordPress-website, vinden we allemaal erg gemakkelijk. Echter, als je (eventjes) aangewezen bent op een device met beperkte mogelijkheden, zoals een trackpad of touchscreen, dan kan het soms een hele opgave zijn om iets naar de juiste plek te slepen. Gelukkig wordt WordPress standaard geleverd met een (verborgen) toegankelijkheidsmodus. Dit maakt het stukken gemakkelijker om widgets te verplaatsen.

10 handige WordPress-functies die je nog niet kende: toegankelijkheid en widgets

Deze toegankelijkheidsmodus voor WordPress-widgets kan geactiveerd worden door uit het menu aan de linkerkant te kiezen voor ‘Weergave’ » ‘Widgets’. Klik vervolgens bovenaan de pagina op ‘Scherminstellingen’ gevolgd door ‘Activeer toegankelijkheidsmodus’. Zoals je ziet, verandert de user interface. Het is nu veel gemakkelijker geworden om de widgets vanaf een mobiel apparaat te verplaatsen.

6. Thema’s vooraf bekijken

Het veranderen van een thema voor WordPress kan ongewenste gevolgen hebben voor het uiterlijk en de functionaliteit van je website. Daarom is het verstandig om alvorens je een nieuw thema activeert, deze eerst te testen. En dat kan gewoon.

Hiervoor installeer je, op de gebruikelijke wijze, het nieuwe WordPress-thema dat je wilt gebruiken. Vervolgens kies je uit het menu aan de linkerkant voor ‘Weergave’ » ‘Thema’s’.

10 handige WordPress-functies die je nog niet kende: thema’s vooraf testen in WordPress

In plaats van op ‘Activeren’ te klikken, kies je voor ‘Live voorbeeld’. De customizer van WordPress toont het voorbeeld van het nieuwe thema. Je kunt hier, net als bij het geïnstalleerde thema, aanpassingen doen. Je ziet dan direct het resultaat. Als het je bevalt, dan klik je links bovenin op ‘Opslaan & activeren’. Zo niet, dan klik je op het kruisje.

7. Eenvoudig inline links creëren

Veel gebruikers weten niet dat je in plaats van eerst op het link-icoontje te klikken en het invullen van de pop-up, je direct een link ‘achter’ een stukje tekst in je bericht kunt plakken.

10 handige WordPress-functies die je nog niet kende: eenvoudg links plakken in WordPress

Je kopieert eerst de link, dan selecteer je het stukje tekst in je artikel dat je wilt transformeren naar een link en vervolgens plak je het simpelweg door CTRL + V (Windows) of Command + V (Mac) in te toetsen. Voilà, de tekst wordt nu automatisch een link.

8. Afbeeldingen bewerken in WordPress

Het is in WordPress erg gemakkelijk om afbeeldingen aan berichten en pagina’s toe te voegen. Echter, wat veel beginners niet kennen, zijn de handige tools die WordPress biedt voor het bewerken van je afbeeldingen.

10 handige WordPress-functies die je nog niet kende: afbeeldingen bewerken in WordPress

Om dit te doen, kies je uit het menu aan de linkerkant voor ‘Media’ » ‘Bibliotheek’. Vervolgens klik je op een willekeurige afbeelding. In de pop-up (met gegevens over de afbeelding) die verschijnt, klik je op ‘Bewerken’ links onderaan. In de beeldbewerkingsmodus kunt je de afbeelding bijsnijden, roteren en het formaat aanpassen. Ook kun je de afbeelding omdraaien in horizontale of verticale richting. Als je klaar bent, klik je op ‘Opslaan’.

9. Lang artikelen opknippen

Wil je een lang artikel verdelen in meerdere pagina’s? Voeg dan de volgende tag in je artikel toe:

<!--nextpage-->

WordPress zal het artikel vanaf hier splitsen in een tweede pagina. Voeg de tag weer toe als je graag de pagina opnieuw wilt splitsen.

10 handige WordPress-functies die je nog niet kende: pagina's opknippen in WordPress

Deze functie is vooral handig voor bijzonder lange artikelen, waarbij je niet wilt dat gebruikers veel hoeven te scrollen.

10. Verborgen opties

Er zit standaard in WordPress een verborgen ‘options page’ voor al je blogopties. Deze pagina is verborgen, omdat je er gemakkelijk een puinhoop van kunt maken. Gebruik het dus enkel wanneer je weet wat je doet, dan is het zeker de moeite waard om eens te bekijken.

10 handige WordPress-functies die je nog niet kende: verborgen opties in WordPress

Je kunt deze ‘options page’ benaderen door ‘/wp-admin/options.php’ achter je URL te typen. Op de pagina wordt een lange lijst van opties getoond. Voor de wat gevorderde gebruiker kan deze pagina handig zijn om informatie uit te halen of te controleren of alles volledig is. Maar nogmaals, wees voorzichtig met het aanpassen ervan.

Tot slot

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft bij het ontdekken van een aantal nieuwe, handige functies van WordPress, waarmee je het online succes van je website kunt vergroten. Heb je zelf nog tips voor ‘verborgen’, niet zulke standaard WordPress-functies, deel het dan in de comments hieronder! Nieuwsgierig naar een wat simpelere uitleg over WordPress? Check dan deze handleiding om eenvoudig een WordPress website te maken.

Heb je nog geen WordPress website, maar wil je er wel graag één beginnen? Dan is Antagonist de juiste thuisbasis! Webhosting die speciaal gericht is op WordPress, waardoor je website altijd razendsnel, superveilig en ongekend betrouwbaar is. Daarnaast heeft Antagonist unieke features, zoals het automatisch backuppen van je website en het proactief in de gaten houden van de gezondheid van je website. Wacht niet, kies je pakket en start nu.

Start met WordPress →

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Jeroen Wolsink
Jeroen Wolsink

Jeroen ondersteunt het Antagonist-team op het gebied van marketing, communicatie en strategie. Het bedenken en uitwerken van concepten met behulp van creatieve strategieën is wat Jeroen graag doet. Marketing en communicatie spelen daarbij een belangrijke rol.

Artikelen: 73

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100