We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Open Source en Open Standaarden

In dit artikel ga ik het hebben over open source en open standaarden. Ik wil je namelijk graag het een en ander omtrent dit interessante principe uitleggen en verduidelijken. Zodoende zal ik aan de hand van een stukje geschiedenis, een uitleg van wat het precies inhoud en wat we bij Antagonist ermee doen, wat meer erover vertellen.

Open Source: wat is het?

Met Open Source Software (OSS) krijg je van de leverancier (en dat kan zo simpel zijn als iemand met een website) ook de broncode die je in staat stelt om zelf aanpassingen te doen. Bij free software mag je het tevens opnieuw distribueren. Echter, moet free hier niet als gratis worden vertaald, maar als vrij. Er bestaat ook commerciële vrije software, zoals bij Red Hat, maar daar ligt de focus dan ook meer op ondersteuning.

Bij een open standaard wordt beschreven hoe het moet werken, maar er kunnen gesloten implementaties zijn. Zolang meerdere implementaties zich netjes aan de standaard houden, kunnen ze nog steeds samenwerken. Verder probeer ik me te richten op feitelijkheden, maar je zult merken dat ik een duidelijke voorkeur heb.

Historie van open source

Open Source: logo Open Source InitiativeHet Wikipedia-artikel gaat er veel dieper op in, maar kort samengevat komt het samen met de eerste software uit de academische wereld, waar het gebruikelijk is om open te zijn. Historisch gezien wordt het A-2-systeem uit 1953 gezien als de eerste OSS. Vanuit dezelfde hoek komen ook Open Standaarden waar onderzoekers met toegang tot Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) het Requests for Comments-proces gebruikten om netwerkprotocollen te ontwikkelen. Hun werk in de jaren 60 leidde in 1969 tot het internet.

Eind jaren 60 begon dat te veranderen en eind jaren 70 begonnen bedrijven geld te vragen voor softwarelicenties. AT&T UNIX was misschien nog gratis, maar mocht niet meer opnieuw worden gedistribueerd en was hierdoor dus geen vrije software meer.

Opkomst van GNU

Om die trend tegen te gaan, kwam Richard Stallman in 1983 met het GNU Manifesto waarin het GNU Project zich ten doel stelt, een compleet besturingssysteem te schrijven waar de gebruikers geen beperkingen krijgen opgelegd. Kort daarna kwam hij ook met de term free software, richtte hij de Free Software Foundation op en publiceerde hij in 1986 de definitie. Daar werd in 1989 nog de GNU General Public License aan toegevoegd. GNU is trouwens een recursief acroniem en staat voor GNU’s Not Unix. Heel veel te kort door de bocht, heet hun besturingssysteem tegenwoordig trouwens GNU/Linux, maar dat ligt in werkelijkheid nog veel subtieler.

Open Source: logo GNUMet een kleine zijsprong heeft Wikipedia trouwens ook een Unix timeline waar je op een vereenvoudigde wijze kunt zien hoe het moderne Apple OS X (en het broertje iOS) toch zijn wortels heeft in het oude Unix. Het andere grote mobiele platform, Android, draait op Linux en dat weer is geïnspireerd door Unix. Ondanks dat er in meer dan 40 jaar veel is veranderd, zijn vandaag de dag nog veel principes steeds relevant.

We kunnen de jaren 80 en begin jaren 90 dus samenvatten als de opkomst van free software. De argumenten zijn sterk gebaseerd op filosofische gronden en hippie-invloeden zijn dan ook te herkennen.

Overigens zien we in de jaren 80 ook de eerste open standaarden verschijnen. Zo hebben we RFC 822 uit 1982 waarin de standaard voor email wordt beschreven. Hoewel aangevuld, vormt dit nog steeds de basis voor hoe we vandaag de dag mailen.

Opkomst van Open Source

In de dot-com-jaren (mid tot eind jaren 90), was free software een populaire keuze voor webservers. de LAMP-stack werd een bekende term. Linux aan de basis, Apache als webserver, MySQL als databaseserver en PHP als programmeertaal om het geheel aan elkaar te knopen. Ook Antagonist is hier nog steeds op gebaseerd, hoewel we inmiddels MySQL hebben vervangen door de MariaDB met fork. Daarnaast zijn er vele dingen toegevoegd, waarbij de PHP-selector waarschijnlijk de meest opvallende is.

Open Source: de opkomst

Met The Cathedral and the Bazaar kwam in 1997 een reflectie op de free software principes. Een probleem bleek vooral het overtuigen van bedrijven omdat de argument filosofisch waren. Door de term open source te gebruiken en de nadruk te leggen op het delen van code. Hoewel Stallman vond dat de focus te klein was, was het nog steeds beter dan gesloten software.

Het bleek aan te slaan en Netscape publiceerde de broncode. Uit die broncode is Firefox ontstaan. Vandaag de dag zie je dat alle grote internetbedrijven tenminste iets aan open source publiceren. Zo zijn daar Facebook, Google en Twitter, en nog talloze andere. Sommige bedrijven geven hun medewerkers tijd om onder werktijd aan open source te werken.

Vervolgopdracht voor de lezer: wat is het verschil tussen open source en een werkelijk open-source-project?

Licenties

Ook, of juist, open-source-software valt vaak onder een licentie. Omdat een copyright-licentie de gebruiker vaak rechten ontzegt, wordt dit ook wel een copyleft license genoemd. Er is een alfabetische lijst, maar Github’s choosealicense.com is waarschijnlijk gemakkelijker te raadplegen.

Vooral grote bedrijven vinden het juist fijn als ze zo veel mogelijk rechten hebben. Zo vertelt Douglas Crockford, auteur van Javascript en JSON, dat hij overal “The Software should be used for Good, not Evil.” in zijn licenties zet. Daardoor kreeg hij ongeveer eens per jaar een brief advocaten, dat hoewel ze redelijk zeker wisten dat ze de software niet voor kwaadaardige doelen zouden gebruiken, ze dat niet voor hun klanten konden garanderen.

De vraag of ze een speciale licentie konden krijgen, werd beantwoord. Het kon, dus hij schreef terug “I give permission for IBM, its customers, partners, and minions, to use JSLint for evil.” Een tevreden “Thanks very much, Douglas!” kwam terug. Daarbij moet worden opgemerkt dat dit soort beperkingen het tot een niet-vrije licentie kunnen maken, omdat er juist beperkingen worden gesteld!

Overheden en open source

Onze overheid hecht waarde aan open standaarden en uit zich in een ‘pas toe of leg uit’-lijst. In deze lijst staan een boel open standaarden waar ieder overheidsproject aan moet voldoen of uitleggen waarom ze een uitzondering verdienen. Persoonlijk vind ik dit een goede manier van werken, maar het kan beter.

Open Source: hoe werkt het?

De Britse overheid heeft in maart 2011 besloten er verder in te gaan. Sinds dit dit jaar is het verder aangescherpt in de Digital by Default Service Standard. Ze bieden hier stappenplannen om een goede service te ontwikkelen volgens de laatste standaarden. Niet alleen in software, maar ook in ontwikkelmethodes en operationeel beheer. Punt 15 is voor dit blog relevant:

“Make all new source code open and reusable, and publish it under appropriate licences (or give a convincing explanation as to why this can’t be done for specific subsets of the source code).”

Dat betekent dat alles dat de overheid produceert of laat produceren ook open source moet zijn of anders uitgelegd moet worden waarom het niet zo is. Wat mij betreft heel logisch dat we met publiekelijk geld ook mogen eisen dat het geleverde werk publiekelijk beschikbaar is.

Overigens promoot Github voor overheden en hebben leuke voorbeelden. Veel technieken zijn ook toepasbaar op beleid. Dat wordt ook wel open politics genoemd.

Open source bij Antagonist

Al eerder is aangehaald, dat Antagonist zwaar leunt op open source. Echter, proberen we ook zelf een steentje bij te dragen. Zo hebben we laatst onze OpenProvider-library ‘geopensourced’ en dragen we zo nu en dan patches aan voor open source projecten waar we op steunen. In de toekomst hoop ik dat we hierin met Antagonist nog veel kunnen gaan betekenen en we de mate van ‘opensourcen’ kunnen uitbreiden.

Benieuwd of het iets is om zelf aan de slag te gaan met open-source-software? Bekijk alle mogelijkheden die standaard bij al onze webhostingpakketten zijn inbegrepen. Veel van onze klanten maken gebruik van open-source-software, zoals WordPress of Joomla. Deze software is namelijk uitermate geschikt om op eenvoudige wijze een website op te zetten.

Starten met WordPress →

Tevens is deze software juist zo succesvol dankzij open source, omdat grote hoeveelheden mensen eraan kunnen werken. Er worden constant verbeteringen aangebracht. Dat maakt het populair en zodoende wordt het veel gebruikt. Bij Antagonist kun je met Installatron eenvoudig deze software installeren op je webhostingpakket.

Relevantie in de toekomst

Open Source: open source all the things!Hoewel aan de server-kant open source bijzonder succesvol is, is eraan de client-kant altijd meer moeite geweest. Dit wordt niet beter door de vele gesloten apps die zoveel mensen op hun telefoons installeren.

Mensen vragen zich dus terecht af hoe open source hier relevant kan blijven. Tegelijk zie je dat zelfs grote sites zoals Reddit open source zijn en het feit dat het binnen overheden ook begint te leven, toont aan dat het wel iets is dat zal blijven.

Conclusie

Al met al heb ik hier slechts een heel klein kijkje gegeven in de wereld van open source en open standaarden. Ik raad je aan om vooral verder te kijken! Er zijn veel argumenten, zowel voor als tegen, die sommigen tot religieus verdedigen. Maar mogelijk, zonder dat je het weet, ben ook jij eigenlijk al afhankelijk van open-source-software. Bijvoorbeeld doordat de router die je van je provider hebt gekregen zeer waarschijnlijk Linux draait. Daarom hoop ik dat je het nu iets beter begrijpt.

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Via RSS, per e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Ewoud Kohl van Wijngaarden
Ewoud Kohl van Wijngaarden

Ewoud versterkt sinds 2014 het development-team. Naast ontwikkelen is systeembeheren ook een iets te serieuze hobby geworden. Je mag Ewoud dus gerust als techneut omschrijven, mede door zijn passie open source.

Artikelen: 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100