Installatron: 75+ gratis apps om eenvoudig een website te maken!

Kies voor WordPress, Joomla of één van de 75 andere gratis apps die je met Installatron eenvoudig installeert, beheert en updatet! Installatron is een one-click auto-installer voor blogs, fotogalerijen, forums, webshops en vele andere webapplicaties. Mede dankzij de gemakkelijke interface van Installatron kun je jouw applicaties gemakkelijk beheren. Daardoor bespaar je jezelf een hoop tijd en moeite.

Installatron: maak eenvoudig een website

Aan de slag met Installatron

Wil je van start met een website, maar heb je niet direct een idee waar je moet beginnen? Installatron is dan een goed startpunt! Met behulp van Installatron kun je eenvoudig applicaties als Joomla en WordPress op je webhostingpakket plaatsen en onderhouden.

In dit blog wil ik je graag een overzicht geven van de beste functies die Installatron biedt. De belangrijkste features hiervan zal ik toelichten en uitleggen, zodat je precies weet hoe jij het maximale uit je website kunt halen met Installatron. Verder zal ik aangeven waar je meer informatie kunt vinden over hoe je de wat meer uitgebreidere functies kunt gebruiken.

Klinkt goed, maar wat is Installatron precies?

Installatron is een stuk software dat gratis bij alle webhostingpakketten van Antagonist wordt geleverd. Je kunt Installatron zien als een verzameling van applicaties. Hieruit kun jij één of meerdere applicaties kiezen die je op jouw pakket wilt installeren. Vergelijk het met een applicatie voor je smartphone of tablet, maar dan voor een webhostingpakket. Welke applicaties te installeren zijn via Installatron kun je op de website van Installatron terugvinden.

Installatron: het logo van Installatron

Zoals gezegd, biedt Antagonist Installatron gratis aan. Dit gebeurt via een soort van plug-in op onze servers. Zodoende is het geïntegreerd in onze hosting en kun jij de apps, die Installatron aanbiedt, eenvoudig installeren op je webhostingpakket. Het is goed om te weten dat deze apps niet door Installatron of Antagonist zijn ontwikkeld. Het gaat hier puur om de distributie van bestaande applicaties. Als je meer informatie of ondersteuning wilt, met betrekking tot de inhoudelijke werking van een dergelijke app, dan kun je daarvoor het beste contact opnemen met de ontwikkelaars van de applicatie. Je kunt voor WordPress bijvoorbeeld hier terecht.

De plug-in van Installatron vindt zijn oorsprong in 2004 en kan gezien worden als een pionier op het gebied van de automatisering voor webapplicaties. Sindsdien zijn er veel verbeteringen en uitbreidingen doorgevoerd. Inmiddels is de verscheidenheid van applicaties en het aantal functies enorm te noemen. Met name de naadloze integratie in beheeromgevingen als DirectAdmin hebben ervoor gezorgd dat het voor eindgebruikers eenvoudig te bedienen is.

Een applicatie installeren met Installatron

Wanneer je direct aan de gang wilt gaan met een applicatie, zoals  WordPress of Joomla, dan dien je deze eerst te installeren op je pakket. Je zou de applicatie handmatig kunnen uploaden via een FTP-programma, maar dat kost veel tijd en zorgt voor onnodig veel handelingen. Installatron maakt het installeren van een nieuwe applicatie veel gemakkelijker. In principe ben je met een paar klikken klaar.

Installatron: keuze uit tientallen gratis apps

Je klikt de gewenste applicatie aan, volgt de korte installatieprocedure, waarna zonder tussenkomst van andere stappen de applicatie op je pakket wordt geïnstalleerd. Binnen 10 minuten is het klaar. Het eindresultaat: een volledig stukje software, bijvoorbeeld WordPress, dat direct klaar is voor gebruik. Om een beter beeld te krijgen van de installatie van een nieuwe applicatie, verwijs ik je naar dit handige stappenplan ‘Eenvoudig een app installeren met Installatron’.

Zelf aan een website beginnen?

De webhosting van Antagonist biedt naast het gratis aanbod van Installatron nog veel meer extra’s. Daarbij kun je er van op aan dat je website altijd razendsnel en bereikbaar is! Nieuwsgierig naar de mogelijkheden, check dan onze webhostingpakketten.

Bekijk hostingpakketten →

Wist je dat Antagonist sinds 2004 de vertrouwde thuisbasis is voor inmiddels meer dan 100.000 websites? Daarvan maakt ruim eenderde gebruik van Installatron en naar alle tevredenheid! Zodoende beoordelen klanten Antagonist met een hoge score, waardoor we bovenaan in de Hosting Top 100. Daar zijn we erg dankbaar voor.

Klanten beoordelen Antagonist met 5 van 5 sterren!

We zijn uiteraard erg trots op dit resultaat. Het vertrouwen van onze 60.000 tevreden klanten stimuleert en motiveert, om de heldere aanpak en uitmuntende gebruikservaring die we hanteren blijvend te verbeteren!

Een applicatie van je pakket importeren

Installatron biedt naast de handige auto-installer nog veel meer praktische functies. Denk hierbij aan automatische back-ups en het up-to-date houden van je pakket. Maar heb je nou software op je pakket staan dat niet geïnstalleerd is via Installatron en wil je toch gebruik maken van al deze extra features? Geen probleem!

Installatron: binnen 10 minuten een website geïnstalleerd

Het is met Installatron mogelijk om bestaande applicaties te importeren die je al op je pakket hebt staan. Stel dat je WordPress via FTP op je webhostingpakket hebt gezet, dan is Installatron in staat deze te detecteren. Als het eenmaal is geïmporteerd, dan kun je vervolgens automatische updates en back-ups instellen. In de handleiding ‘Hoe improteer ik een applicatie in Installatron’ wordt precies uitgelegd hoe je dat doet.

Let op: kies bij het importeren altijd voor de optie ‘Import existing install’ en niet de optie ‘Install this application’. Bij de laatstgenoemde optie wordt je huidige website overschreven door een schone installatie, en dat is natuurlijk niet gewenst!

Een applicatie verhuizen en importeren

Deze optie is voornamelijk handig wanneer je een applicatie vanaf je oude hostingprovider naar het pakket bij Antagonist wilt overbrengen. Wanneer je dit graag wilt, dan dien je zowel toegang te hebben bij het pakket van je oude provider als bij het nieuwe pakket bij Antagonist.

Installatron: makkelijk je website importeren

In de handleiding ‘Extern importeren in Installatron’ wordt nader ingegaan op hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ben je van plan om je website te gaan verhuizen, dan is het verstandig om dit zorgvuldig in te plannen. Op deze pagina vindt je een duidelijk overzicht met alle aandachtspunten voor een verhuizing van een website.

Het updaten van je website

Wil je zeker weten dat je auto veilig is, dan dien je deze te onderhouden. Als je dit verzaakt, dan is het niet zo dat je auto per definitie direct uit elkaar valt, maar het risico op mankementen wordt dan groter.

Zo is ook onderhoud van webapplicaties belangrijk. Het komt regelmatig voor dat er door hackers en de ontwikkelaars van software een beveiligingslek wordt ontdekt. De ontwikkelaar brengt dan een patch, een zogeheten pleister op de wond, uit in de vorm van een update om het beveiligingslek te dichten. Gelukkig hebben we bij Antagonist een automatisch systeem dat je helpt dit in de gaten te houden.

Installatron: automatisch updates voor je website

Wanneer je niet ervoor kiest om de software te updaten, dan kun je achter komen te lopen in deze wedloop tussen hackers en ontwikkelaars. Het betekent dan niet dat je gelijk slachtoffer wordt van een aanval door een hacker, maar het risico dat je website wordt aangevallen is dan groter. De daadwerkelijke aanvallen worden vaak niet door hackers zelf uitgevoerd. Zij hebben automatische bots aangestuurd die in grote getalen razendsnel het web afzoeken naar websites met deze beveiligingslekken.

Het up-to-date houden van je applicaties is daarom erg belangrijk met een oogpunt op veiligheid. Gelukkig biedt Installatron de mogelijkheid je applicatie eenvoudig up-to-date te houden. In de handleiding ‘Het updaten van mijn website’ wordt uitgelegd hoe je handmatig een applicatie kunt updaten via Installatron.

Automatische updates instellen

Liever lui dan moe, wordt wel eens gezegd. Waarom zou je voortdurend in de gaten houden of een applicatie op je pakket bijgewerkt moet worden, wanneer Installatron dit automatisch voor je kan doen? Precies, één keer instellen en klaar!

Installatron: automatische updates instellen voor je websiteInstallatron biedt de mogelijkheid om automatisch te controleren of er een update is voor bijvoorbeeld je Joomla- of WordPress-applicatie. Als er een update is, dan wordt voorafgaand automatisch een back-up gemaakt en daarna pas geüpdatet. Als de update dus onverhoopt voor onaangename gevolgen zorgt, en bijvoorbeeld je website aantast, dan heb je dus altijd een back-up om op terug te vallen.

Hoe je automatisch updaten kunt instellen, vind je in de waardevolle handleiding ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn website automatisch up-to-date blijft’ terugvinden. Zo zorg jij ervoor dat je website altijd up-to-date is en beschermt is tegen beveiligingslekken.

Je website back-uppen, zelfs automatisch!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. In vorige blogs is er aandacht besteed aan het maken van back-ups, wanneer je applicaties gaat updaten of als je wijzigingen gaat aanbrengen op je website.

Waarom zijn back-ups zo belangrijk? Een update brengt naast bescherming tegen beveiligingslekken vaak ook nieuwe functionaliteiten met zich mee. Als blijkt dat een update bijvoorbeeld niet zo goed overweg kan met het thema dat je gebruikt, dan is het wel zo prettig dat je direct kunt terugvallen op het moment dat wel alles goed werkte.

Installatron: automatische backups instellen voor je website

Via Installatron kun je daarom op ieder gewenst moment zelf een back-up maken, of inplannen wanneer je wenst dit automatisch te laten gebeuren. Wil je handmatig een back-up maken, dan dien je deze stappen te volgen. Voor het instellen van automatische back-ups komt de handleiding ‘Automatisch mijn website back-uppen’ van pas.

Back-uppen naar een externe locatie

Standaard slaat Installatron de back-ups op in de map ‘/application_backups/’ op je webhostingpakket. Wil je graag de back-ups op je lokale harde schijf bewaren of juist bij een clouddienst als Dropbox, dan is dat ook mogelijk om in te stellen. Installatron biedt de mogelijkheid om back-ups naar FTP, FTPS, SFTP / SSH, WebDAV en Dropbox te maken.

De inloggevens van je applicatie wijzigen

Mocht je twijfelen of de inloggegevens die je gebruikt voor je applicatie juist zijn, dan is het mogelijk ook deze aan te passen via Installatron in DirectAdmin. Dat gaat als volgt:

  1. Log in op DirectAdmin.
  2. Klik onder ‘My Applications’ op de je applicatie die je wilt beheren.
  3. Vervolgens voer je onder ‘Administrator Password’ een nieuw wachtwoord in.
  4. Eventueel kun je onder ‘Administrator Username’ een andere gebruikersnaam invullen als je ook dit wilt wijzigen.
  5. Klik op ‘Save all’ op de wijzigingen op te slaan.

Tot slot over Installatron

Installatron: het contract van AntagonistIk hoop zo een overzicht te hebben gegeven van de functionaliteit die Installatron biedt en waar je kunt terugvinden hoe het werkt. Er is nog meer mogelijk dan dat hier beschreven staat. Installatron heeft zelf ook de nodige Engelstalige documentatie op haar website staan. Mocht je verder benieuwd zijn naar alle mogelijkheden van Installatron, dan is het zeker aan te raden hun support-pagina of hun forum te bezoeken.

Wil je aan de slag met een webhostingpakket bij Antagonist en heb je daarover nog vragen? Neem gerust contact op met onze helpdesk, via support@antagonist.nl. We helpen je graag verder!

P.S. Op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die op ons blog verschijnen? Volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, RSS en e-mail!

Deel Deel Deel Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *