Groene hosting: hoe is dat mogelijk?

Tijdens mijn vakantie heb ik genoten van mooie wandelingen door de ongerepte natuur. Toen ik daarna weer aan het aan werk ging, vroeg ik mij iets af: “Wat doen wij, als Antagonist, om deze mooie natuur te behouden?” Daarna volgde de vraag of ‘groene hosting’ eigenlijk wel mogelijk is? In dit blogartikel neem ik jullie mee in deze gedachtegang en leg ik uit wat wij als Antagonist doen om onze diensten zo duurzaam mogelijk aan te bieden.

Groene hosting: is het mogelijk?

Wat is groene hosting precies?

Allereerst kun je natuurlijk afvragen of hosting überhaupt ooit wel ‘groen’ mag heten. Het zijn uiteindelijk een heleboel grote elektrische apparaten bij elkaar, die vaak dubbel zijn uitgevoerd, om jouw website te allen tijde online te houden. Daar is simpelweg nou eenmaal veel energie voor nodig om alles veilig en draaiende te houden. Een boodschap als: “Sorry, je site is offline, want we besparen vandaag stroom.”, gaat er bij de meesten namelijk niet in en dat is zeer begrijpelijk.

Gelukkig hoeft dat ook niet, want er zijn een heleboel factoren die een compromis mogelijk maken om betrouwbaar en veilig, en toch milieuvriendelijk. Zodoende kunnen providers zoeken naar een zo milieuvriendelijke oplossing voor het aanbieden van een veilige hostingomgeving. Er zijn namelijk een heleboel zaken die een rol spelen bij groene hosting. Deze zal ik hieronder per stuk bespreken.

Energie besparen als hostingprovider

De grootste factor bij een hostingprovider is de inrichting van het serverplatform dat gevestigd is in het datacenter. Hier staan alle servers waarop onder andere de websites van klanten worden opgeslagen. Hoe het datacenter met energie omgaat, is in het kader van groene hosting natuurlijk erg belangrijk.

Groene hosting: energiezuinige servers

Denk hierbij aan het gebruik van groene stroom, milieuvriendelijke koelingen, energiezuinige apparatuur, het rendement van energieverbruik, etc. Tevens is er de ontwikkeling van virtualisatie. Dit betekent dat er meerdere virtuele servers op één fysieke server draaien. Hierdoor zijn er minder servers nodig, wat energie bespaart.

Algemene factoren

Naast factoren die direct invloed hebben op de servers en de hostingproviders, zijn er ook factoren die algemeen gelden voor bedrijven die rekening houden met duurzaam ondernemen. In hoeverre maakt bijvoorbeeld het kantoor gebruik van groene stroom, staat de airco altijd aan en is het kantoor een paperless office. Ook deze factoren spelen een rol als het gaat om groen en duurzaam ondernemen.

Groene hosting: duurzame ICT-oplossingen

Hoe passen we duurzame ICT-oplossingen toe? Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Door onder andere de wens van klanten om 24 uur per dag, 7 dagen per week online te zijn. Tevens leidt de sterke groei van het online uitwisselen en opslag van data tot een hoger energieverbruik, en oefent daarmee druk uit op het milieu. Echter, door te investeren in energiezuinige technieken kunnen veel toepassingen in de ICT leiden tot grote energiebesparingen.

Investeren in duurzaam

Natuurlijk investeren datacenters in energiezuinige technieken en wordt er gebruik gemaakt van groene stroom. Helaas is groene stroom in Nederland niet altijd groen. Soms zijn energieleverancier genoodzaakt om grijze en groene stroom te mengen, doordat er niet voldoende capaciteit is om groene energie op te wekken. Zodoende vullen ze het dan aan met grijze stroom afkomstig van onder andere gas-, kern- en kolencentrales.

Duurzame hosting

Er zijn verschillende manieren om als hostingprovider te streven naar een zo groen mogelijke hosting en organisatie. Ik ben van mening dat het gebruik van hostingdiensten op korte termijn nooit de stempel ‘100% groen’ kunnen krijgen. Als hostingprovider kun je hierin je eigen maatregelen nemen, maar de bal ligt ook bij de overheid en de rest van de bedrijven – en vooral de grote industriëlen een miljardenomzet. Als zij ervoor kiezen om zich echt te focussen op een groenere wereld, dan kunnen we met z’n allen sneller grote stappen maken.

Hoe groen is Antagonist?

Groene hosting: logo EquinixAls Antagonist nemen we onze verantwoordelijkheid door een bewuste keuze te maken voor milieuvriendelijke datacenters. We hebben onze servers geplaatst bij Previder en Equinix die uitsluitend groene stroom gebruiken en tevens actief werken aan innovatieve technologieën om energieverbruik te minimaliseren en blijvend te ‘vergroenen’.

Groene hosting: logo PreviderMaar groene stroom alleen is naar onze mening niet genoeg. Daarom licht ik toe wat Previder nog meer doet aan het leveren van groene hosting. Zo gebruikt Previder al jaren speciale technieken, zoals free-to-air koeling, om het energieverlies te minimaliseren. Door gebruik van koude buitenlucht wordt tot een buitentemperatuur van 16 graden geen energie verbruikt voor aanvullende koeling.

Groene datacenters

Daarnaast wordt gestreefd naar een PUE-waarde (Power Usage Effectiveness) van maximaal 1.25. PUE is een waarde, waarmee datacenters bepalen hoe efficiënt het bedrijf met stroom omgaat. De meting kijkt naar het totale energieverbruik en zet dat af tegen de energie die wordt gebruikt voor de IT-middelen. Hoe hoger dit getal, hoe meer stroom er wordt verbruikt per ingezet serverpark. Met een waarde van 1,5 wordt een datacenter als zuinig gezien en waarden boven 2,0 worden inefficiënt bevonden. Met de waarde van maximaal 1.25 is Previder één van de meest energie-efficiënte datacenters van Nederland.

Ten slotte is het datacenter van Previder het eerste BREEAM Excellent gecertificeerde datacenter ter wereld. BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Om daar als datacenter gecertificeerd door te worden is een teken dat je als datacenter duurzaam bezig bent.

Ons steentje bijdragen

Buiten de datacenters om draagt Antagonist tevens bij aan de duurzaamheid door als organisatie duurzame keuzes te maken. Bijvoorbeeld door het gebruik van papier te minimaliseren, apparatuur (automatisch) uit te schakelen als het niet wordt gebruikt, eco-vriendelijke klimaatbeheersing te gebruiken, te werken met energiezuinige systemen, etc. Zo dragen we als Antagonist ook ons steentje bij aan een betere en duurzame wereld.

Groene hosting: milieubewust ondernemen

Kortom, verantwoord ondernemen is voor ons een absolute voorwaarde! Dat het nu nog niet mogelijk is om alles 100% groen en duurzaam in te zetten, is natuurlijk jammer. Echter, doen we er als Antagonist van alles aan te zorgen dat wij hier de juiste keuzes in maken. Heb jij nog ideeën en tips hoe we nog groener kunnen hosten? Stuur dan gerust een e-mail naar support@antagonist.nl. Wij zijn benieuwd!

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken van onze Facebook-pagina, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel Deel Deel Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *