We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Introductie IDN – www.dézê-dómëíññamëñ-mögèñ-ñü-óòk.com

Introductie IDN: WWWSinds vanochtend is het mogelijk om bij Antagonist internationale domeinnamen (IDN) te registreren, dat wil zeggen domeinnamen die tenminste één karakter gebruiken die niet in het reguliere alfabet staat of een accentteken bevatten.

De afkorting IDN staat voor Internationalized Domain Name en biedt dus de mogelijkheid om karakters buiten het reguliere alfabet (A-Z), de cijfers (0-9) of koppelteken (-) te gebruiken. Met andere woorden: dankzij IDN kun je nagenoeg alle letters met accenttekens gebruiken.

Hoe werken internationale domeinnamen (IDN)?

Bij sommige extensies is het mogelijk om speciale karakters op te nemen in de domeinnaam. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om in plaats van ‘voorbeeld.eu’, de domeinnaam ‘vöörbééld.eu’ te registreren.

Introductie IDN: Internet Europa

Van oudsher werden slechts 37 karakters geaccepteerd in de domeinnaam: de letters a-z, de getallen 0-9 en het streepje (-). Tegenwoordig worden voor sommige extensies echter ook speciale karakters geaccepteerd. Welke karakters dit precies zijn, is afhankelijk van de extensie:

tld geaccepteerde karakters
.be a-z, 0-9, – en áàâåäãæçðéèêëíìîïñóòôöõøœßúùûüýÿþ
.biz a-z, 0-9, – en enkele karakters uit verschillende Latijnse talen, die niet gemixt kunnen worden:Deens (äåæéöøü), Duits (äöü), Hongaars (áéíóöőúüű), IJslands (áæíðóöúýþ), Lets (ąčėęįšūųž), Litouws (āčēģīķļņōŗšūž), Noors (áàåäæčçđéèêńñŋóòôöøšŧüž), Pools (ąćęłńóśźż), Portugees (àáâãçéêíóôõúü), Spaans (áéíñóúü), Zweeds (äåéöü)
.de Latijn (subset)
.com vrijwel alle schriften
.eu Latijn (subset), Grieks óf Cyrillisch
.info a-z, 0-9, – en enkele karakters uit verschillende Latijnse talen, die niet gemixt kunnen worden:Deens (äåæéöøü), Duits (äöü), Hongaars (áéíóöőúüű), IJslands (áæíðóöúýþ), Lets (ąčėęįšūųž), Litouws (āčēģīķļņōŗšūž), Pools (ąćęłńóśźż), Spaans (áéíñóúü), Zweeds (äåéöü)
.net vrijwel alle schriften
.org a-z, 0-9, – en enkele karakters uit verschillende Latijnse talen, die niet gemixt kunnen worden:Deens (äåæéöøü), Duits (äöü), Hongaars (áéíóöőúüű), IJslands (áæíðóöúýþ), Lets (ąčėęįšūųž), Litouws (āčēģīķļņōŗšūž), Pools (ąćęłńóśźż), Spaans (áéíñóúü), Zweeds (äåéöü)
rest a-z, 0-9 en –

Het is overigens nooit toegestaan om verschillende schriften te mixen. Een domeinnaam met zowel Cyrillische als Latijnse karakters is bijvoorbeeld niet toegestaan.

Waarom zou je een IDN registreren?

Jouw merknaam, productnaam of eigen naam is uniek. Wanneer hier een accentteken in zit is dat essentieel, want zonder accenttekens klinkt het niet; ook niet op het internet! Het registreren van een IDN met accenttekens gaat op dezelfde wijze als de registratie van een reguliere domeinnaam.

Introductie IDN: De prijs van een IDNDe prijs voor een IDN is bij Antagonist tevens hetzelfde als een reguliere domeinnaam, je betaalt slechts € 10,95 per jaar. Ook bij een IDN krijg je standaard de extra’s die je van ons bent gewend, zoals gratis doorverwijzen, een onbeperkt aantal e-mailaliassen en een volledig DNS-beheer. Meer informatie over domeinnamen vind je hier.

Vertaling

Omdat een groot deel van de systemen op het internet niet kan omgaan met speciale karakters, wordt de domeinnaam onder water vertaald naar een formaat dat slechts uit ‘normale’ karakters bestaat. Dit formaat heet het IDNA-formaat (hoewel er soms ook naar wordt gerefereerd als de ACE-string, A-label of Punycode-domeinnaam) en is te herkennen aan de eerste karakters van de domeinnaam: ‘xn--‘; ‘vöörbééld.eu’ wordt in dit formaat ‘xn–vrbld-dsaa4ha.eu’. Beide domeinnamen zijn identiek; daar waar een internationale domeinnaam niet wordt geaccepteerd, kan de domeinnaam in IDNA-formaat worden gebruikt.

IDN en Mijn Antagonist

Je kunt een internationale domeinnaam bestellen via Mijn Antagonist, zowel door het IDNA-formaat in te voeren, als door de domeinnaam in te voeren met de karakters die je wilt. Als een domeinnaam niet mogelijk is, bijvoorbeeld doordat je ongeldige karakters gebruikt, zal het domein ‘bezet’ zijn.

In Mijn Antagonist vind je de domeinnaam in het internationale formaat terug, hoewel je het IDNA-formaat kunt lezen bij de details van je domeinnaam. In DirectAdmin wordt slechts gewerkt het met IDNA-formaat en zul je dus een domeinnaam beheren die begint met ‘xn--‘. Ook als je een e-mailadres wilt opgeven in DirectAdmin of Mijn Antagonist moet je het IDNA-formaat gebruiken.

Browsers en compatibiliteit

Onder water maakt je browser een vertaling. Als je surft naar ‘vöörbééld.eu’, dan wordt eigenlijk ‘xn–vrbld-dsaa4ha.eu’ opgevraagd. Sommige browsers laten dit zien, sommige browsers houden dit voor hunzelf. Vrijwel alle moderne besturingssystemen en browsers ondersteunen internationale domeinnamen (Internet Explorer 6 op Windows XP ondersteunt alleen IDN met een plugin).

Introductie IDN: Compatibiliteit met browsers

Overal waar IDN niet wordt ondersteund, kun je de domeinnaam in IDNA-formaat gebruiken. Het is echter aan te raden om in ons voorbeeld, naast ‘vöörbééld.eu’ ook de variant ‘voorbeeld.eu’ te registreren. Naast dat accenten lastig in te voeren kunnen zijn, is dit verstandig voor compatibiliteit en eventuele verwarring als een ander deze domeinnaam registreert.

Ringel-s (ß)

De ringel-s wordt pas recent gezien als los karakter in domeinnamen. Sommige browsers vertalen ‘ß’ naar ‘ss’ en maken van ‘beißpiel.eu’ de domeinnaam ‘beisspiel.eu’, sommige browsers zien het als een los karakter en verwijzen je door naar ‘xn–beipiel-2va.eu’. Antagonist ondersteunt op dit moment nog niet de ‘ß’ in domeinnamen en vervangt het door ‘ss’.

Kun je een e-mailadres gebruiken met een IDN?

De ondersteuning van IDN en speciale karakters in e-mailadressen hangt sterk af van de e-mailclient (zoals Outlook of Thunderbird) en software die je gebruikt. Dat beketent dat Antagonist hier geen controle over heeft.

Deel dit blog
Jeroen Wolsink
Jeroen Wolsink

Jeroen ondersteunt het Antagonist-team op het gebied van marketing, communicatie en strategie. Het bedenken en uitwerken van concepten met behulp van creatieve strategieën is wat Jeroen graag doet. Marketing en communicatie spelen daarbij een belangrijke rol.

Artikelen: 73

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100