Zes coole datacenters en één hele hete…

Coole datacenters: Servers van AntagonistDe vakantieperiode staat alweer voor de deur, een goed moment om op reis te gaan. In dit artikel neem ik je mee naar een aantal van de meest opvallende en coole datacenters in de wereld, bepaald door architecturale innovatie, inventieve duurzaamheid, opzienbarend hergebruik van bestaande gebouwen of gewoon de grootte in omvang. Het is een digitale trip langs alle uithoeken van de aarde. Niet alleen de datacenters zijn interessant, ook de ligging en de verschillende landschappen zijn de moeite waard.

Wat is een datacenter?

Voordat we op reis gaan zal ik je eerst wat meer vertellen over een datacenter. Een datacenter is een faciliteit waar bedrijfskritische ICT-apparatuur (zoals servers) zijn ondergebracht.

Coole datacenters: Wat is een datacenter?

Voorzieningen als klimaatbeheersing, geavanceerde automatische brandblussysteem, back-up stroomvoorzieningen en noodaggregaten worden in datacenters veelal gebruikt om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen.

Coole datacenters: Dieselaggregaat bij Previder

In verband met het bedrijfskritische karakter van de apparatuur in een datacenter, zijn de voorzieningen doorgaans redundant (dubbel) uitgevoerd. Tevens zijn aan de buitenkant van datacenters vaak fysieke beveiligingsmaatregelen genomen om het gebouw optimaal te beschermen. Meer informatie kun je vinden op Wikipedia.

Het datacenter dat Antagonist gebruikt

Bij Antagonist maken we gebruik van twee datacenters, Equinix en Previder. De meeste van onze servers hebben we bij Previder ondergebracht. Previder, qua beveiliging ook wel het ‘Fort Knox van Twente’, genaamd, behoort tot één van de beste datacenters van Nederland. Alles rondom de stroomvoorziening en bedrijfszekerheid is dubbel en vaak zelfs driedubbel uitgevoerd. Deze aanpak biedt de absolute zekerheid dat gegevens altijd beschikbaar zijn.

Coole datacenters: Previder

Verscholen (maar niet voor Google Maps) in een hoek van het bosrijke industrieterrein te Hengelo ligt sinds de zomer van 2010 het 2.500 vierkante meter grote datacenter. Omheind door meters hoge hekken en in het zicht van talloze camera’s ademt deze raamloze black box de sfeer van een onneembare vesting uit. Gezien de faciliteiten en de nabije ligging, ons kantoor ligt op ongeveer 10 kilometer afstand, is Previder voor Antagonist het perfecte datacenter. Stiekem behoort het voor ons dus ook tot één van de coolste datacenters ter wereld.

Coole datacenters: Ondergrondse gang

Tijd om op reis te gaan langs een aantal opzienbarende plekjes waar grote hoeveelheden data worden opgeslagen.

#1 Bahnhof Modular Datacenter – Zweden

Om de reis te beginnen gaan we voor het eerste datacenter naar Zweden, naar de wijk Kista in Stockholm om precies te zijn. Een interessante locatie, daar Kista geldt als het IT-centrum van Zweden en ook wel het Silicon Valley van Noord-Europa wordt genoemd.

Coole datacenters: Bahnhof

Hier staat een datacenter dat deels opblaasbaar is en dat maakt het bijzonder. De provider Bahnhof is, net buiten het de wijk Kista, begonnen om dit nieuwe mobiele datacenter te bouwen. Het wordt een modulaire faciliteit gemaakt uit een centrale opblaasbare hub die in verbinding staat met drie gepantserde stalen kamers, waarin de servers wordt gehuisvest.

Coole datacenters: Bahnhof stalen container

De opblaasbare hub zal dienen als kantoor, evenals ruimte om hardware uit te pakken die vervolgens geïmplementeerd kan worden in één van de stalen kamers. Bahnhof zegt dat het modulaire karakter van deze voorziening geen grote investering nodig heeft en tevens snel per module kan worden uitgebreid. Bekijk een video over de bouw van dit datacenter.

Coole datacenters: opblaasbare module en stalen container

Zelf deze locatie ‘streetviewen’ en de wijk Kista verkennen, check Google Maps. Helaas is de exacte locatie van dit datacenter bij mij onbekend. Mocht je deze vinden, plaats het dan als reactie in de comments.

#2 Google Data Center – Finland

Het volgende datacenter ligt ongeveer 600 kilometer verderop in Hamina, Finland. Het betreft een voormalige papierfabriek die door Google is opgekocht om in te richten als datacenter. Dat bleek een goed idee, vanwege het uitgestrekte vloeroppervlak en de gunstige ligging aan de Golf van Finland.

Coole datacenters: Google Datacenter Hamina

Het datacenter gebruikt het water uit de Golf als onuitputtelijke bron voor de koeling. Door 450 meter lange buizen wordt het water richting het datacenter gepompt. Voordat het water terug de zee ingaat, wordt het gemixt met koud zeewater om grote temperatuurverschillen, wat slecht is voor het milieu, te voorkomen.

Coole datacenters: Buizen voor het koelwater

Uniek is dat de faciliteit geen compressoren of andere koeling nodig heeft, dat wederom voordelig is voor het milieu. Bekijk een video van het innovatie koelsysteem, waarvan dit datacenter gebruik maakt. Oh ja, er is ook nog een sauna op het terrein aanwezig, waar werknemers gebruik van mogen maken. Dat maakt het datacenter niet alleen cool, maar ook hot!

Coole datacenters: Stormtroopers als beveiliging

Nog een opvallende feature zijn de beveiligingmederwerkers, daarvoor heeft Google ‘Stormtroopers’ in dienst genomen die een oogje in het zeil houden. Bekijk de prachtige natuur en omgeving, waarin deze voormalige papierfabriek ligt.

#3 Princeton Research Center – Verenigde Staten

Van Finland gaan we naar de VS. Daar bevindt zich een nieuwe ‘high-performance’ onderzoeksfaciliteit aan de universiteit van Princeton, gelegen in New Jersey. De totale oppervlakte omvat ruim 4.300 vierkante meter en wordt volledig automatisch afgestemd om de energie-efficiëntie te maximaliseren. Hiermee heeft de faciliteit een ‘Leadership in Energy Environmental Design (LEED) Gold certification from the United States Green Building Council’ verdient. De verwarming, ventilatie en air-conditioning zijn geautomatiseerd en worden bestuurd door systemen van Automatic Logic, de expert op het gebied van energiezuinige apparatuur.

Coole datacenters: Princeton Computing Research Center

De faciliteit geeft onderzoekers nieuwe capaciteit om de meest complexe wetenschappelijke uitdagingen in de wereld aan te pakken. Krachtige computers die in staat zijn om modellen te genereren van de vorming van sterrenstelsels, het volgen van de beweging van een enkel molecuul en simuleren van de seismische krachten van een aardbeving.

Coole datacenters: Klimaatmodellen

Tevens draagt de hardware in het datacenter bij aan diverse studies, die betrekking hebben op het berekenen van klimaatmodellen voor verbetering van het milieu. Benieuwd naar het datacenter en de rest van de campus van Princeton, neem dan een kijkje bij deze Amerikaanse Universiteit.

#4 OVH Datacenter – Canada

Van de campus in New Jersey naar Canada, slechts 500 meter van een grote hoover dam gelegen in Beauharnois te Quebec. Provider OVH heeft daar een voormalige aluminiumfabriek verbouwd tot een energie-efficiënte datacenter. Door gebruik te maken van innovatieve warmte-overdracht-technieken wordt alle warme lucht naar één centrale luchtschacht geleid, waarna het direct via het dak kan ontsnappen.

Coole datacenters: OVH Datacenter

De nabij gelegen hoover dam en bijbehorende waterkrachtcentrale leveren de elektriciteit. En dat moet een behoorlijke hoeveelheid zijn, daar er plaats is voor ruim 360.000 servers in dit mega-datacenter. Bekijk deze enorme fabriek en de nabij gelegen hoover dam.

#5 Switch SuperNAP – Verenigde Staten

Van Canada weer terug naar de VS, ditmaal naar het gokwalhalla Las Vegas in Nevada. Volgens de provider Switch behoort dit datacenter tot één van de tien grootste in de wereld, met bijna 10 hectare vloeroppervlak. Vanwege de ligging in de woestijn heeft dit datacenter een zeer geavanceerd koelsysteem opgesteld rondom het gebouw.

Coole datacenters: Switch SuperNAP

Er staan 50 generatoren 24 uur per dag klaar, mocht de stroom uitvallen. In totaal leveren deze meer dan 100 miljoen Watt! Het gebouw wordt beschermd door een 10 meter hoge ‘blast wall’, die in staat is om crashes en explosies af te weren.

Coole datacenters: Koelingsgenerator

De muur is tevens uitgerust met ‘white noise injectors’, gepantserd staal en afschermende materialen tegen radiofrequenties en dat allemaal om de servers te beschermen tegen schade en spionage. Binnenin het datacenter worden de servers nogmaals beschermd met speciale kooien.

Coole datacenters: Security

Wellicht onder het mom van “What happens in Vegas, stays in Vegas.” lijken deze maatregelen niet geheel overdreven. Benieuwd naar dit unieke stukje woestijn, bezoek dan Las Vegas en vergeet niet om ook de ‘Strip’ te checken.

#6 Barcelona Supercomputing Center – Spain

De voormalige Torre Girona Kapel op de campus van de Technische Universiteit van Catalonië is de thuisbasis voor de supercomputer genaamd MareNostrum. BSC-CNS gebruikt deze supercomputer, die behoort tot één van de krachtigste van Europa, voor onderzoek naar nieuwe technologieën om bij te dragen aan de wetenschappelijke innovatie.

Coole datacenters: Torre Girona chapel

MareNostrum staat in een kerkelijk gebouw dat werd gebouwd in 1920. Binnenin de kapel bevindt zich een glazen kamer die de supercomputer huisvest.

Coole datacenters: Glazen kamer MareNostrum

De unieke ligging op de campus, de locatie binnen het religieuze gebouw en de zachte verlichting zorgen voor een indrukwekkende visuele ervaring. Bekijk de campus en ga opzoek naar de kapel.

#7 Camera Corner / Connecting Point – Verenigde Staten

Ten slotte een plek waar je liever niet je server had willen hebben, althans in begin 2008. Op 19 maart 2008 werd een klein datacenter gelokaliseerd te Green Bay in de staat Wisconsin volledig weggevaagd door een brand. Hierdoor kwamen veel websites offline, waaronder ook de site van het professionele American Football team uit de regio die net met de online kaartverkoop wilde starten.

Afgebrand datacenter Green Bay

Het verspreiden van de brand kon niet worden voorkomen en een totaal van 75 serverracks werden vernietigd. Later gaf de CEO van de desbetreffende provider toe dat het bedrijf geen live back-up-plan had klaarliggen. Tevens was er veel onduidelijkheid over de werking van het brandalarm en het brandblussysteem. Het duurde maar liefst tien dagen om de websites van klanten weer online te krijgen (er vielen gelukkig geen gewonden).

Verbrande server

Deze brand maakte pijnlijk duidelijk hoe belangrijk de veiligheidssystemen en -protocollen zijn, in geval er iets misgaat. Een investering in dergelijke systemen, die vaak dubbel worden uitgevoerd, mogen soms overdreven lijken; ze zijn echter nodig als het misgaat. Inmiddels lijkt in Green Bay alles weer hersteld.

Zelf een cool datacenter gevonden?

Ken je een cool datacenter dat je graag wilt delen? Geef het als reactie in de comments en misschien kun je vertellen waarom jij dat datacenter juist zo opmerkelijk vindt. Andere reacties of vragen over datacenters zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Deel Tweet +1 Deel